Blog

Goed werkgeversschap is een verplichting die de wet oplegt.

April 2019

Tantalus spreekt:

Het is moeilijk om de hele slechte bureaus te herkennen. Die bureaus die alles doen om aan werk te komen, die klanten lokken met cadeaupakketten, bonnen en rechtstreeks aanbieden dat de eigen bijdrage nul is. Extreem aantrekkelijk om daar je kraam aan uit te besteden. Populair als werkgever ook, dynamisch, vooruitstrevend, daar wil je werken!

Totdat je daar aan de slag gaat, totdat je ziet dat veel van je collega’s in opleiding zijn bij een postorderbedrijf, totdat je ziet dat collega’s leerling zijn en zelf leerlingen begeleiden.

Lees meer

Het allermooiste vak van de wereld tot het teveel wordt

Februari 2019 

Langzaam maar zeker kunnen we de balans opmaken van een drukke kraamzomer, de afrekeningen van het jaar 2018 zijn gedaan en de meest ijzingwekkende verhalen komen onze kant op.

Zoals het verhaal van de collega die drie weken achtereen heeft gewerkt met een enkele vrije dag ertussen. Dat is pas iemand met hart voor de kraam en de zorg die gevraagd wordt. Totdat blijkt dat zij daadwerkelijk door het ijs is gezakt en ziek thuis kwam te zitten.

Lees meer

Een communicatiemedewerker met een scherpe pen  

november 2018 

Een grote kraamzorgorganisatie vraagt om een communicatiemedewerker met een scherpe pen. Je krijgt in die functie alvast een stuk beter betaald dan een kraamverzorgende. Het is een bedrag tussen de 3000-5000 euro per maand. Nu maar hopen dat het helpt. Die scherpe pen. 

Waarom een communicatiemedewerker in de kraamzorg een scherpe pen nodig heeft is mij een raadsel. Ik krijg niet de indruk dat ouders in Nederland zitten te wachten op een kraamzorgorganisatie die lekker scherp kan vertellen waarom ouders kraamzorg bij deze organisatie moeten afnemen. Ouders willen gewoon horen wat ze kunnen en mogen verwachten van de kraamverzorgende. Over welke onderwerpen krijgen wij kundige adviezen. Wat doet de kraamverzorgende wel en wat doet ze niet en krijgen wij alle uren kraamzorg die we nodig hebben? Krijgen we alvast niet meer dan 2 verschillende verzorgenden? Iedere keer weer een vreemde in huis; daar zien veel ouders tegenop. Houden de kraamverzorgenden rekening met onze eigen ideeën en wensen over bijvoorbeeld bevallen, voeding, temperaturen, schoonmaken en/ of slapen. Dat zijn zaken die jonge ouders willen weten. Dat hoef je niet scherp op te schrijven, dat moet je gewoon op kunnen schrijven zodat iedereen het begrijpt. 

Desnoods doe je er dan, als communicatie expert, een tekenfilmpje bij. Dat is heel normaal tegenwoordig. Ik had daarom meer verwacht dat een communicatiemedewerker in de kraamzorg vooral goed moet kunnen tekenen. Of een fijne wame stem en gezellig kapsel moet hebben zodat ze leuk kan vloggen. Want dat is  best "hot" tegenwoordig. Met een goede vlogger in de organisatie kan je, in theorie, vast een boel potentieële clienten verleiden te kiezen voor jouw organisatie.

Want daar hebben de ruim honderd kraamzorgorganisaties in Nederland het maar druk mee. Met mensen verleiden om te kiezen voor de organisatie want de concurentie is groot. En zo wordt er wat getwitterd, geinstagramd, gefacebookt, gelinked-in en filmpjes op sites gezet.  

Arme aanstaande ouders denk ik wel eens. Ze moeten zich goed voorbereiden. Een beetje babyuitzet kost tegenwoordig al snel 8000 euro las ik laatst. De communicatiemedewerkers in de babyspullenindustrie beschrijven met scherpe pen waarom de baby echt niet zonder kan. 

En dan moet je ook nog kraamzorg gaan zoeken. Google je kraamzorg dan krijg je een eindeloze rij kraamzorgorganisaties en zzp-ers. Allemaal in kekke kleuren en flitsende foto's. Er wordt met diverse  handige en wat onhandige maar wel gezellige pennen beschreven waarom kraamzorg nodig is en waarom van deze organisatie. Het mag inderdaad misschien toch wel eens wat scherper, denk ik soms.  Want de organisatie die zich er op voor laat staan dat de prachtige fruithappen in de vorm van duikboot of groentetuintjes die de "meiden"IEDERE DAG  maken, een onvergetelijke prachtige herinnering zullen zijn voor mama én papa, moet misschien nog wel wat leren over scherp de professionele pen hanteren...

Lees meer

Waarom gaan kraamzorgorganisaties failliet?

November 2018 

Er vallen kraambureaus om, er zijn van juli tot oktober zeker vijf bureaus failliet gegaan. We zien de berichten langs komen en we gebruiken ons wijdgespreide netwerk om de oorzaken te begrijpen. Vaak zijn het factoren die wij herleiden tot mismanagement. Veel zorgen aannemen, veel intakes doen, het bijbehorende werk in het eigen bedrijf niet aankunnen en aankloppen bij andere bureaus die vaak in hetzelfde schuitje zitten. Uiteindelijk barst de bom en moet zo’n bureau erkennen dat er door die keuzes geen zorg meer geleverd kan worden. Het is dan aan verzekeraars (en welwillende andere bureaus die wel verstandig opereren) om oplossingen te zoeken en beperkt zorg te verlenen.

Lees meer

Je collega als verdienmodel?

November 2018 

Er komen steeds meer mooie samenwerkingsvormen en netwerken van zelfstandig ondernemers die tot de conclusie zijn gekomen dat je beter met elkaar kunt werken dan langs elkaar (mede dankzij de NBVK) en dat is een goede zaak.

Lees meer

Warme overdracht in de praktijk

Juli 2018 

Hoe belangrijk is het om samen te werken rondom de zorg voor gezinnen maakt Annelies duidelijk in haar blog over de warme overdracht en het zogenaamde "niet pluis gevoel". Het maakt mooi duidelijk dat zorg verlenen een proces is dat je iedere keer weer moet aanpassen aan de mogelijkheden en tempo van degene die de zorg nodig hebben. Dat samenwerken ook bestaat uit samenwerken met de zorgvragers, de clienten. Soms zou je sneller willen gaan maar is vertrouwen en weten dat ieder stapje, hoe schijnbaar klein ook, kan meehelpen aan een veilige en goede jeugd voor kindern en hun ouders. 

Lees meer

Het gaat geweldig in de kraamzorg

juli 2018

Zojuist weer de telefoon neergelegd nadat we afscheid hebben genomen van weer een capabele kraamverzorgende, bevoegd en bekwaam voor haar werk.
Letterlijk uit frustratie omdat ze bij een contractduur van 50 uur per maand (!) continue beschikbaar moest zijn voor werkgever. Er was werk zat en ze draaide steeds plusuren, die braaf direct werden uitbetaald, maar de balans tussen werk en privé ging totaal aan de haal.

De werkgever blijft namelijk maar bellen en vragen en haar weigeren (wat uiteindelijk gebeurde) zorgde voor een ernstig verslechterde arbeidsverhouding.

Onze kraamverzorgende is tot de conclusie gekomen dat het er elders niet beter op zou worden.

Tegen zo’n collega zeggen ‘het ga je goed’ is een kwelling.

Tantalus

Liefde voor de kraamzorg

mei 2018

Talloze kraamverzorgenden geven er blijk van ‘de liefde voor het vak’ en ‘je gaat niet in de zorg om er rijk van te worden’. Ongetwijfeld woorden recht uit het hart en uitgesproken met compassie voor de gezinnen die met en kort na de geboorte van een nieuweling op hun kop staan en dringend richting en advies nodig hebben.

Het wordt wat vreemd als je met deze houding de rechtvaardige wens voor een eerlijke loonverdeling teniet doet.

Lees meer

Marina wordt boos...én wijzer

Mei 2018

Marina heeft er de ziekte in. En niet zo'n klein beetje ook. Ze is niet snel kwaad maar nu is ze woedend. Ze slaat de deur van het kantoor, met een enorme dreun dicht. Vloekend en tierend loopt ze naar haar auto. Wat een vreselijke nare vrouw. Wat een vuil en gemeen spel heeft deze vrouw met haar gespeeld. Wat voelt ze zich machteloos en verraden. Na deze 1,5 jaar waarin ze dag en nacht heeft moeten klaar staan, al die telefoontjes van 's morgens vroeg tot 's avonds laat en zelfs vaak diep in de nacht. "Haaaaaaaai lieverd, met mij; zeg luister eens, ik zit zo omhoog kun je mij even uit de brand helpen., ik heb een ontzettend leuk gezinnetje voor je.  Echt iets voor jou.."  Marina dacht dat het zo hoorde en was zo blij dat ze eindelijk de opleiding tot kraamverzorgende kon volgen, op 36 jarige leeftijd, eindelijk haar meisjesdroom kon laten uitkomen. De stage in de vorm van een arbeidsovereenkomst bij het kraamzorgbedrijf leek een geschenk uit de hemel. 

Lees meer

Waar blijft die nieuwe goede CAO kraamzorg 2018?

April 2018

Hoort u nog wel eens wat over de cao? U weet wel dat contract dat eens per jaar en soms om de paar jaar wordt afgesloten namens u als werknemers en aan de andere kant de vereniging van werkgevers in de Kraamzorg. U weet wel, de arbeidsvoorwaarden over bijvoorbeeld 2018 waar u al sinds 1 januari op wacht.
Een contract tussen werkgevers en werknemers met de uitgelezen kans om te komen tot een rechtvaardige loonverdeling, om te zorgen dat reiskosten eerlijk en kostendekkend zijn, om te maken dat de balans tussen werk en privé in orde is, om te regelen dat u door duurzame inzetbaarheid gezond de eindstreep kunt halen. 


Aan de werkgevers kan het niet liggen dat dit contract er nog niet is, die hebben immers ook dit jaar weer een stevige verhoging van de tarieven kunnen inboeken. Aan de verhoudingen op de arbeidsmarkt ook niet, werkgevers zitten te springen om u als werknemer. U heeft er immers voor gezorgd dat u goed opgeleid, bekwaam en bevoegd bent. Kortom u heeft alles in het werk gesteld om van uw loopbaan in de Kraamzorg een succes te maken.

U heeft nog niks van die mooie nieuwe cao, waarvoor alle seinen op groen staan, gehoord? Ondanks uw kwaliteit, uw inzet en het gunstig gesternte waaronder je vandaag de dag in deze sector kunt ondernemen?

Toch maar eens aan uw werkgever vragen wanneer die prima cao er komt, want dat wachten wordt een kwelling,

Tantalus.