Je collega als verdienmodel?

November 2018 

Er komen steeds meer mooie samenwerkingsvormen en netwerken van zelfstandig ondernemers die tot de conclusie zijn gekomen dat je beter met elkaar kunt werken dan langs elkaar (mede dankzij de NBVK) en dat is een goede zaak.

Waarom zijn er nog steeds collega’s die aan elkaar willen verdienen? In plaats van heel blij te zijn dat er een collega is die jou uit de brand wil helpen als je dubbel zit, op vakantie bent of ziek, en haar voor haar diensten gewoon het bedrag betaalt wat jij ontvangt, ga je er een verdienmodelletje van maken? Niet collegiaal! Onlangs kwam er een berichtje voorbij van iemand in nood maar toen een collega haar diensten aanbood kreeg ze te horen dat ze het mocht doen met een uurtarief van bijna 10 euro onder het NZA-tarief?! Roept de NBVK al jaren dat je duidelijk je prijs moet vastleggen en je niet door organisaties moet laten afschepen met tarieven ver onder het NZA-tarief, ga je als zzper voor bijna 10 euro daaronder aan de slag voor iemand in nood? Toen de betreffende collega dit uitlegde aan degene in nood kreeg ze ook nog eens te horen dat ze niet collegiaal was! De administratieve kosten moesten ook worden doorberekend! Welke/wat/waar dan? De intake en inschrijving mag je toch declareren? En je klant tevreden houden en je naam hoog, is dat het niet waard om degene die je zorg overneemt te betalen waar ze recht op heeft? Dat je eventueel afspreekt dat je de uit de declaratie voortvloeiende kosten verrekent daar kan ik bij, maar verdienen aan elkaar, dat gaat er bij mij niet in. De totale kosten van je hele bedrijfsvoering hoeven er toch niet uit? De ene keer helpt iemand jou uit de brand en de volgende keer is het andersom. Daar hoeft toch geen winst tegenover te staan? 

Nog schunniger vind ik het als collega’s dit structureel doen: veel aannemen en tegen lager tarief wegzetten bij collega’s zodat je daar lekker aan over kunt houden. Iedereen mag het natuurlijk zelf weten, wil je je collega lekker aan je laten verdienen? Lekker doen! Maar ik stink er niet in en ik vind het zeker niet lief!

Manon 

Ondernemer in geboortezorg, bevlogen NBVK-er