Multizorg 2.0 of Multibeun b.v.?

Juli 2017 - Er wordt steeds meer van ons verwacht op het gebied van de inhoud van ons vak en dat is mooi. Steeds meer komt de invulling te liggen bij informeren op diverse gebieden. Het  kost dus meer tijd om goed geschoold te blijven.

De kraamverzorgende van nu is niet degene die het hele huis sopt, beschuiten smeert, thermometers uitdeelt en de piepers jast. Nee, ze is inmiddels een expert op het gebied van vroegsignalering, hechting, opvoeden, omgaan met de onzekerheden bij het nieuwe- of het uitbreidende ouderschap, gezonde voeding, ondersteuning bij psychische en psychosociale problematiek, etc. Een multitasker die, met al haar kennis, een gezin een zeer waardevolle week geeft (en dat beschuitje smeren we gewoon tussendoor hoor, no problem).

Kraamverzorgenden gaan zelf ook steeds meer op zoek naar specialisaties waardoor ze nog meer diensten kunnen aanbieden. Denk aan: natuurlijke kraamzorg, lactatiekunde/borstvoedingscoach, docent Dunstan Babytaal, draagconsulent, etc. Die vraag leeft ook onder de kraamvrouwen, daar spelen veel collega’s goed op in.

Er zit alleen wel een risico aan vast. Je ergens in specialiseren is ook een investering; een cursus of opleiding kost tijd en geld en het allerbelangrijkste: nog meer tijd (en ook geld) om deze specialisatie up to date te houden door te blijven bijscholen (bovenop de scholingen die je al verplicht moet doen voor het vak kraamzorg), symposia te bezoeken en alert te blijven binnen betreffende beroeps- of branchevereniging.

Daar er nog meer in het leven is dan werken en leren, schuilt er een risico in dat je niet al je kennis op peil kunt houden. Dat je niet meer op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen waardoor je jouw cliënte niet het product kunt leveren waar zij recht op heeft. Wees daar alert op, bewaak je grenzen, zoek een goed evenwicht tussen de kraamzorg en de specialisatie en ruim ook tijd in om dit alles op peil te houden.

Een riskantere ontwikkeling is, dat er cursussen aangeboden worden die suggereren dat je daarna bepaalde kennis kunt overbrengen aan je kraamgezin. Ik zie dat zelf met o.a. het gebruik van dragers en draagdoeken. Na een scholing van 2 of 3 uur weet je misschien hoe je een doek kunt gebruiken maar de echte kennis ontbreekt om goed en veilig advies te kunnen geven (helaas zijn er gevallen bekend waar het kind schade heeft opgelopen na slecht advies). Een draagconsulent is al minimaal 2 hele dagen bezig om alleen de basiskennis tot zich te nemen en dan begint het pas; oefenen met collega’s, scholingsdagen, overleg binnen besloten groepen op internet en nog meer scholing maken je pas een goede consulent die op de hoogte is van alle ontwikkelingen.

Ditzelfde geldt eigenlijk voor alle specialisaties. Natuurlijke kraamzorg leer je niet in een dag, Dunstan niet in een avondcursusje, babymassage niet in een ochtendje, borstvoedingsspecialist niet in een weekje.

Wil je je dus specialiseren, doe dit dan met een gedegen opleiding en blijf door middel van scholing op de hoogte. En schroom niet om de kraamvrouw te verwijzen naar specialisten die aangesloten zijn bij branche- of beroepsverenigingen zodat ze de informatie krijgen waar ze recht op hebben.

Vergelijk het maar eens met een huisarts: die weet van héél veel een beetje. Voor de gespecialiseerde casus verwijst hij door naar de specialist. Een specialist is iemand die van een beetje héél veel weet!

Als we zelf gaan rommelen, na niet gedegen cursussen, zijn we niet meer aan het multitasken. Helaas  doen we de kraamvrouw dan tekort. We gunnen haar toch pijnloze, optimale borstvoeding, een goed geknoopte, veilige draagmethode, een babymassage waar ze haar kind geen schade mee berokkend maar plezier aan beleefd?  En jou zal ze zien als een toptalent die haar heeft verwezen naar de juiste specialist.

Manon Aué

Ondernemer in Geboortezorg