Zuigelingensterfte daalt als sigaretten duurder worden

September 2017 - Wetenschappelijk onderzoek heeft in een analyse van 53 miljoen baby's laten zien dat hogere sigarettenprijzen samenhangen met een lagere zuigelingensterfte. 

Een tactiek van de tabaksindustrie is om tabaksaccijns vooral door te voeren voor duurdere merken, waardoor mensen altijd kunnen overstappen naar goedkopere alternatieven om te blijven roken. In deze studie wordt aangetoond dat beschikbaarheid van goedkope sigarettenmerken gerelateerd is aan een hogere zuigelingensterfte. Het gevolg zou dus moeten zijn dat dat de  belasting op tabak(accijns) verder moet worden verhoogd en dat de prijsverschillen tussen sigarettenmerken moeten worden verkleind om de volksgezondheid te bevorderen en daarbij de kans op vroegtijdig overlijden van baby’s te voorkomen. 

Een goede reden voor de Taskforce Rookvrije Start om in de week van Prinsjesdag, waarop de inkomsten en uitgaven van het land worden bekend gemaakt, een brief te sturen aan de partners van de vermoedelijk nieuwe regering. In de brief roepen een aantal beroepsverenigingen in de zorg, waaronder de NBvK, de nieuwe regering op de belastingen op sigaretten te verhogen. Dus dit keer niet een verzoek om meer geld maar een idee hoe de overheid meer geld kan verdienen en daarbij ook nog eens de zuigelingen in Nederland een betere start te geven. 

Uiteraard hebben we ook een goede besteding voor deze extra inkomsten: zorg dat mensen goedkoop of gratis hulp kunnen krijgen bij het stoppen met roken zodat wij ze in de kraamzorg nog beter kunnen coachen en helpen met het stoppen met roken. Roken is een nare verslaving waar mensen helaas niet altijd enkel met wilskracht vanaf komen. Als wij naast de voorlichting over hoe slecht roken is (wat we al jaren doen) ook nog eens kunnen doorverwijzen naar de hulp en ondersteuning als wij weg zijn, dan kunnen we  met elkaar nog betere resultaten boeken in de goede zorg en voorlichting aan ouders en zo zorgen dat onze kinderen nog gezonder en veiliger opgroeien. 

Nu maar hopen dat er in Den Haag naar ons geluisterd wordt.

 

Meer weten over de activititeiten Een Rookvrij Start? En hoe jij als kraamverzorgende kan meehelpen? Kijk op site van de Taskforce Rookvrije Start