NBvK

Lidmaatschap NBVK 2018

We zijn in 2017 gestart met het aanbieden van betaald lidmaatschap. Leden die hiervoor kiezen kunnen gebruik maken van de faciliteiten die we ontwikkelen maar nog belangrijker, zij investeren in de groei en verdere ontwikkeling van de beroepsvereniging zodat we als professionals in de kraamzorg, de kraamzorg zelf kunnen vertegenwoordigen en zelf het beroep van kraamverzorgende kunnen beschermen, ontwikkelen en toekomst bestendig maken. 

Het doel is om het lidmaatschap zo laag mogelijk te houden. Dan is het belangrijk dat zo veel mogelijk leden hier voor kiezen, immers veel schouders kunnen zo de financiële lasten dragen.

Het geld is nodig om een goede administratie en communicatie te kunnen waarborgen. Denk aan een geautomatiseerd ledenbestand en de verdere ontwikkeling van de website waar we nog meer informatie kunnen geven. Het  is belangrijk dat de vrijwilligers die nu alles regelen en uitvoeren, deskundige en professionele ondersteuning kunnen inhuren. Denk aan juristen, accountants maar ook bijvoorbeeld secretariële ondersteuning. De onkosten en tijd van de vrijwilligers zal tevens op moeten worden gecompenseerd. Het moet anders allemaal in eigen tijd en op eigen kosten van deze groep.

 Veel leden hebben behoefte aan telefonische en/of persoonlijke ondersteuning en advies. We hebben mensen nodig die de telefoon kunnen bemannen en goed en deskundig advies kunnen geven, ook dat moeten we kunnen betalen.

De trainingen en scholingen vanuit de NBvK moeten worden ontwikkeld en bekostigd. Trainers en opleiders kosten geld. Accrediteren van scholingen kost geld.

We willen bijeenkomsten kunnen organiseren voor onze leden in de regio zodat we kennis en ervaringen beter kunnen delen; dit alles kost geld.   

 Hoe meer leden mee gaan betalen aan het verbeteren van de financiële positie van de NBvK hoe meer mogelijkheden we hebben om ons werk te kunnen doen. Maar we weten ook dat niet iedereen in staat is meteen dit lidmaatschap te betalen.  Omdat we het belangrijk vinden om ons als beroepsgroep te blijven organiseren hebben we besloten dat het "gratis" lidmaatschap blijft bestaan.  Wij noemen dat steunlidmaatschap. We hopen natuurlijk dat deze leden naar draagkracht alvast 1x per jaar ons een gift willen doen. En dat, zodra hun financiële situatie het toelaat zij betaald lid worden.

 

Je kan je aanmelden middels het aanmeldformulier dat je per mail aan kan vragen bij de ledenadministratie van de NBvK: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Lees meer over de diverse soorten lidmaatschap: 

Lees meer

Samen sterk!

Woensdag 10 januari 2018 vond de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de NBvK plaats in het gezellige restaurant Bel Ami te Bussum.

 

We hadden volle bak! (en Clooney-koffie (jammer dat hij zelf niet inschonk), taartjes en een heerlijk diner). Vooral de ZZP’ers waren goed vertegenwoordigd. Er speelt natuurlijk momenteel een hoop en de ontwikkeling in geboorteland gaat snel; daar wil je als ondernemer uiteraard graag van op de hoogte zijn.

Wat na deze dag wel blijkt is dat we met elkaar al heel wat bereikt hebben. Regionale groepen krijgen vorm, samenwerkingsverbanden beginnen te ontstaan en we vergaren steeds meer kennis, mede met ondersteuning van ‘onze’ club, de NBvK, om steeds meer te professionaliseren.

Doordat er sinds vorig jaar contributie is geheven (welke overigens niet verplicht is maar wil je profiteren van de faciliteiten dan hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan) waardoor een aantal belangrijke zaken zijn ontwikkeld waar je eigenlijk als ondernemer niet buiten kunt (het verslag van de ALV gaat nog rond).

Wat mij vooral opviel, buiten een hoop gezelligheid, was de gedrevenheid om er met elkaar wat moois van te maken. Daar krijg je het gewoon warm van (of het was van de wijn die tijdens het diner rijkelijk vloeide). Waar in het verleden veel ZZP’ers als éénpitter door het leven gingen zie je nu de bundeling van verschillende expertises waardoor je met elkaar een mooi product kunt leveren. Om het nog krachtiger te maken zou het geweldig zijn als meer collega’s zouden instappen als betalend lid om de NBvK nog sterker, en de faciliteiten nog professioneler te maken. Er is ingestemd met een instaptarief welke vrij hoog lijkt te liggen maar als je alle producten zelf moet gaan regelen kom je een stuk hoger uit, als je het al voor elkaar krijgt zonder achterban. Nu is er gestemd voor een kortingstarief voor groepen en het bedrag is ook nog eens aftrekbaar. Geen enkele Belastingman/vrouw die er mee akkoord gaat dat je geen onkosten maakt tijdens het ondernemen en dat is wat we uiteindelijk willen doen.

Wat mij verontrust is dat er een aantal collega’s uit de samenwerkingsgroepen stappen om weer terug te gaan naar het oude systeem; het werken op detacheringsbasis voor bureaus, in de veronderstelling dat nu de wet DBA vertraging oploopt, of wordt vervangen door een andere regeling die ook schijnzelfstandigheid moet voorkomen, het werken op deze oude basis geoorloofd is. Deze ontwikkeling geeft bureaus straks weer de gelegenheid op zelf een tarief te bepalen waar ze mensen voor willen inhuren en ook weer eisen gaan stellen hoe je je zorg invult. Dit lijkt mij geen fijne ontwikkeling. Ook al ga je bij verschillende bureaus op deze manier aan de slag, zolang je niet duidelijk kunt aantonen dat je daadwerkelijk onderneemt (zelf klanten werft, zorgdraagt voor acquisitie, een gedegen administratie, zelf de verantwoordelijkheid neemt voor de uitvoering en de achterwacht)  is het risico zeer groot dat je een flink bedrag aan belastingen kunt gaan afrekenen.

Het was leuk om wederom zoveel gedreven collega’s te ontmoeten!

Manon Aué

Ondernemer in Geboortezorg

Algemene Leden Vergadering 10 januari 2018

 

Datum: 10 januari 2018    Tijd: 15.30-18.00

Plaats : Bussum

Wat gaan we doen?

 • Overzicht van activiteiten van de NBvK in 2017

 • Bespreken en vaststellen van de plannen en activiteiten van de NBvK 2018

 • Kiezen Bestuur

  De leden die afgelopen jaar hebben gekozen voor het betaalde lidmaatschap hebben, zoals besloten in de ledenvergadering in 2017, hebben stemrecht.
  De steunleden hebben toehoordersrecht en mogen uiteraard ook spreken. De steunleden die in loondienst werken hebben daarbij stemrecht voor de CAO. Dus ook deze leden worden gevraagd aanwezig te zijn. Ondanks het feit dat we afgelopen jaar niet aan het CAO overleg zijn toegelaten door de algemene vakbonden en de werkgevers, zullen we uiteraard wel onze eisen bij deze partijen neerleggen.

  Nieuwsjaardiner 2018: Ontmoet en Groet!

  Aansluitend op de ALV nodigen we onze betalende leden uit om deel te nemen aan een speciaal diner waarin je én met elkaar kan napraten, ervaringen kan delen en nader kennis kan maken met collega's uit het hele land. Uiteraard onder genot van een lekker drie gangen diner waar we tussen de gangen door interessante sprekers aan het woord laten die je op de hoogte brengen van nieuwe ontwikkelingen in de geboortezorg en je vak. Wie de sprekers zijn is nog een verrassing maar wel beloven je dat het zeker de moeite waard zal zijn.

  Ben je steunlid en wil je toch mee eten dan vragen we een bijdrage van 40 euro p.p.

Aanmelden kan via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., je ontvangt het aanmeldformulier waarin je kunt aangeven of naar de ALV komt en of je ook naar het Nieuwjaarsdiner komt. 
Na  insturen van aanmeldformulier krijg je stukken voor de ALV gemaild samen met de informatie over locatie en routebeschrijving. Steunleden ontvangen eventueel een factuur voor het Nieuwsjaardiner 2018

page1image21592

Over de NBvK

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) is de enige beroepsvereniging voor en door zorgprofessionals in de kraamzorg.

We geven de kraamverzorgenden een gezicht en een stem. Bewaken de inhoud van het vak kraamverzorging. Bevorderen het werkplezier en de professionaliteit. Maken ons sterk voor de kwaliteit van de zorg. En vechten voor het behoud van de bijzondere plaats van de kraamverzorging binnen het unieke verloskundige systeem dat Nederland kent en dat annno 2017 bekend staat onder de naam: geboortezorg. 

De NBvK is er voor alle kraamverzorgenden en leerling-kraamverzorgenden, of je nu in loondienst bent of als zelfstandige werkt. Ook gepensioneerde kraamverzorgenden zijn welkom, net als andere direct belanghebbenden. Op dit moment telt de NBvK meer dan 3.000 leden. We vertegenwoordigen daarmee 30 procent van de beroepsgroep.

 

Werkgroepen binnen de NBVK 

De activiteiten van de NBvK vinden plaats in drie werkgroepen. Je kunt bij deze werkgroepen terecht wanneer je actief mee wilt doen bij de NBvK maar ook wanneer je vragen of problemen hebt: 

1. Werkgroep Kwaliteit & Inhoud 

Wil je actief meedenken en praten over de inhoud van de kraamzorg en/of ben je op zoek naar meer kennis over de inhoud van je vak? Heb je ideeën over wat je anders wil in bijvoorbeeld de protocollen of scholingen? Iedere 2 maanden komt deze werkgroep bij elkaar en bespreekt alle actuele zaken die in de kraamzorg spelen op inhoudelijk gebied. Daarnaast wordt vanuit deze werkgroep contact onderhouden met de KCKZ, de KNOV, het CPZ en andere partijen in de geboortezorg, politiek en ministerie. 

coördinatie/informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

2. Werkgroep Arbeidsvoorwaarden en CAO

Heb je vragen over je rechten? Of problemen met je werkgever? Je krijgt(persoonlijk) advies en ondersteuning van een aantal vrijwilligers waaronder een mensen met juridische achtergrond. Ook kun je ondersteuning en begeleiding krijgen bij het opzetten van een NBVKgroep in jouw organisatie waar je met elkaar kennis kan delen, elkaar kan steunen en samen op kan komen voor je rechten als werknemer. In deze werkgroep wordt ook gewerkt aan het aan tafel komen bij de CAO onderhandelingen. 

coördinatie/informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

3. Werkgroep Werken als Zelfstandige (ZZP) 

De zzp-ers zijn zeer actief binnen de NBvK. Ieder kwartaal wordt een netwerkbijeenkomst georganiseerd in Laren voor leden waar veel kennis wordt gedeeld en successen en tegenslagen worden uitgewisseld. Regionaal zijn er netwerken van zzp-ers actief die met elkaar samenwerken en regelmatig netwerkbijeenkomsten en scholingen organiseren. Samen wordt aansluiting gezocht met de KSV en de VSV. Er wordt gewerkt aan een HKZ keurmerk voor zzp-ers, een klachtenprocedure en goede voorlichting over alle fiscale wet en regelgeving en andere zaken die het belangrijk zijn voor deze ondernemende vakvrouwen. 

coördinatie/informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Bestuur

De NBvK is een vereniging. Alle leden zijn welkom op de Algemene Ledenvergadering (ALV), alle betalende leden hebben stemrecht en kunnen zich aanmelden als kandidaat-bestuurslid. 

Het bestuur van de NBvK wordt gekozen door de ALV en bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven personen. Op dit moment bestaat het bestuur uit Fayette Buist (voorzitter), Esther Luyt (secretaris) en Margriet van Wijk (penningmeester). 

 

Geschiedenis

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden is opgericht in het najaar van 2004. Aanleiding was de bezorgdheid over de ontwikkelingen in de kraamzorg tijdes de invoering van de Zorgverzekeringswet. Dit had grote gevolgen die voor de praktijk, zowel op inhoudelijke gebied als op arbeidsvoorwaardelijk gebied. Veel mensen verloren hun baan en inkomen, de werkdruk was enorm en we konden niet meer de kwaliteit van zorg geven die we als professional nodig achtte.De beroepsgroep had maar weinig invloed op alle veranderingen en verslechteringen. Daarom besloten Siska de Rijke, Francien Langendoen, Tineke Bogaard en Saskia Kalwij en later Rosa Verboom, allen werkzaam in de kraamzorg, tot oprichting van de beroepsvereniging en zo de professional zelf invloed te gaan geven. Zij zijn of waren werkzaam in de kraamzorg als manager, praktijkopleider, uitvoerende en OR-lid. We kregen veel steun en waardering van onze collega's. De Vakbladen Kraamzorg en Kraamsupport hebben ons altijd gesteund. Maar ook vanuit de samenleving en politiek hebben we veel steun gekregen. Zo hebben we stap voor stap kunnen zorgen dat er niet enkel over ons maar ook met ons gesproken wordt. We zijn er nog niet maar we zijn trots op waar we nu zijn. De NBvK is niet meer weg te denken uit de kraamzorg en de geboortezorg.