Over de NBvK

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) is de enige beroepsvereniging voor en door zorgprofessionals in de kraamzorg.

We geven de kraamverzorgenden een gezicht en een stem. Bewaken de inhoud van het vak kraamverzorging. Bevorderen het werkplezier en de professionaliteit. Maken ons sterk voor de kwaliteit van de zorg. En vechten voor het behoud van de bijzondere plaats van de kraamverzorging binnen het unieke verloskundige systeem dat Nederland kent en dat annno 2017 bekend staat onder de naam: geboortezorg. 

De NBvK is er voor alle kraamverzorgenden en leerling-kraamverzorgenden, of je nu in loondienst bent of als zelfstandige werkt. Ook gepensioneerde kraamverzorgenden zijn welkom, net als andere direct belanghebbenden. Op dit moment telt de NBvK meer dan 3.000 leden. We vertegenwoordigen daarmee 30 procent van de beroepsgroep.

 

Werkgroepen binnen de NBVK 

De activiteiten van de NBvK vinden plaats in drie werkgroepen. Je kunt bij deze werkgroepen terecht wanneer je actief mee wilt doen bij de NBvK maar ook wanneer je vragen of problemen hebt: 

1. Werkgroep Kwaliteit & Inhoud 

Wil je actief meedenken en praten over de inhoud van de kraamzorg en/of ben je op zoek naar meer kennis over de inhoud van je vak? Heb je ideeën over wat je anders wil in bijvoorbeeld de protocollen of scholingen? Iedere 2 maanden komt deze werkgroep bij elkaar en bespreekt alle actuele zaken die in de kraamzorg spelen op inhoudelijk gebied. Daarnaast wordt vanuit deze werkgroep contact onderhouden met de KCKZ, de KNOV, het CPZ en andere partijen in de geboortezorg, politiek en ministerie. 

coördinatie/informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

2. Werkgroep Arbeidsvoorwaarden en CAO

Heb je vragen over je rechten? Of problemen met je werkgever? Je krijgt(persoonlijk) advies en ondersteuning van een aantal vrijwilligers waaronder een mensen met juridische achtergrond. Ook kun je ondersteuning en begeleiding krijgen bij het opzetten van een NBVKgroep in jouw organisatie waar je met elkaar kennis kan delen, elkaar kan steunen en samen op kan komen voor je rechten als werknemer. In deze werkgroep wordt ook gewerkt aan het aan tafel komen bij de CAO onderhandelingen. 

coördinatie/informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

3. Werkgroep Werken als Zelfstandige (ZZP) 

De zzp-ers zijn zeer actief binnen de NBvK. Ieder kwartaal wordt een netwerkbijeenkomst georganiseerd in Laren voor leden waar veel kennis wordt gedeeld en successen en tegenslagen worden uitgewisseld. Regionaal zijn er netwerken van zzp-ers actief die met elkaar samenwerken en regelmatig netwerkbijeenkomsten en scholingen organiseren. Samen wordt aansluiting gezocht met de KSV en de VSV. Er wordt gewerkt aan een HKZ keurmerk voor zzp-ers, een klachtenprocedure en goede voorlichting over alle fiscale wet en regelgeving en andere zaken die het belangrijk zijn voor deze ondernemende vakvrouwen. 

coördinatie/informatie Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

 

Bestuur

De NBvK is een vereniging. Alle leden zijn welkom op de Algemene Ledenvergadering (ALV), alle betalende leden hebben stemrecht en kunnen zich aanmelden als kandidaat-bestuurslid. 

Het bestuur van de NBvK wordt gekozen door de ALV en bestaat uit minimaal drie en maximaal zeven personen. Op dit moment bestaat het bestuur uit Fayette Buist (voorzitter), Esther Luyt (secretaris) en Margriet van Wijk (penningmeester). 

 

Geschiedenis

De Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden is opgericht in het najaar van 2004. Aanleiding was de bezorgdheid over de ontwikkelingen in de kraamzorg tijdes de invoering van de Zorgverzekeringswet. Dit had grote gevolgen die voor de praktijk, zowel op inhoudelijke gebied als op arbeidsvoorwaardelijk gebied. Veel mensen verloren hun baan en inkomen, de werkdruk was enorm en we konden niet meer de kwaliteit van zorg geven die we als professional nodig achtte.De beroepsgroep had maar weinig invloed op alle veranderingen en verslechteringen. Daarom besloten Siska de Rijke, Francien Langendoen, Tineke Bogaard en Saskia Kalwij en later Rosa Verboom, allen werkzaam in de kraamzorg, tot oprichting van de beroepsvereniging en zo de professional zelf invloed te gaan geven. Zij zijn of waren werkzaam in de kraamzorg als manager, praktijkopleider, uitvoerende en OR-lid. We kregen veel steun en waardering van onze collega's. De Vakbladen Kraamzorg en Kraamsupport hebben ons altijd gesteund. Maar ook vanuit de samenleving en politiek hebben we veel steun gekregen. Zo hebben we stap voor stap kunnen zorgen dat er niet enkel over ons maar ook met ons gesproken wordt. We zijn er nog niet maar we zijn trots op waar we nu zijn. De NBvK is niet meer weg te denken uit de kraamzorg en de geboortezorg.