Ontwikkelingen in de kraamzorg anno 2019

Februari 2019 

In de visie van de NBVK kan goede kraamzorg enkel worden geleverd door gezonde, tevreden en goed opgeleide kraamzorgprofessionals, de kraamverzorgenden. 
Daarom blijven wij ons altijd "bemoeien" met hoe kraamzorg wordt georganiseerd.

Delen we successen en tegenslagen. En volgen wij alle nieuwe ontwikkelingen en starten wij waar nodig discussie en overleg over ontwikkelingen. Door onze werkzaamheden, onderlinge contacten en groot netwerk zijn wij  goed op de hoogte van wat er in de sector bloeit, groeit of verwelkt. 

De komende jaren zien wij een aantal grote uitdagingen en ontwikkelingen waar wij zeker een bijdrage aan zullen blijven leveren. Dat kan niet zonder actieve leden en blijven op zoek naar kraamverzorgenden die mee willen denken en praten over de toekomst van ons vak en de positie van kraamverzorgenden in de geboortezorg. 

 Meedoen/ aansluiten bij (een van) de activiteiten van de NBvK?  mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meer weten?

 

Integrale Geboortezorg en de kracht van preventie: 

De laatste jaren is veel aandacht besteed aan het multidiciplinaire werken in de geboortezorg en het is uniek te noemen dat in de geboortezorg de intramurale en extramurale zorg samen komen. De komende jaren zal duidelijk moeten worden hoe kraamzorg wordt meegenomen in de ontwikkelingen in de geboortezorg en zal het belangrijk zijn de meerwaarde van kraamzorg en dan vooral de noodzaak aan goede postnatale verzorging in de keten. Samen met de verloskundigen die onze natuurlijke zusters in de keten zijn, vooral in het deel van de geboortezorg dat buiten het ziekenhuis plaatsvindt, zullen we moeten blijven aantonen hoe belangrijk de professionele specialistische zorg is die wij bieden en zullen we ons ook verder moeten ontwikkelen naar ook generalisten als het aankomt op het inzetten van onze kennis en ervaring in het preventieve deel van de zorg. De preventieve kracht van onze zorg wordt nog lang niet altijd voldoende ingezet en uitgebreid. Een verdere ontwikkeling richting samenwerking het gemeentelijke welzijndomein en met de Jeugdzorg/ gezondheidszorg ligt in de lijn der verwachting is en is inzet van het beleid van de huidige regering.  Hoe de kraamzorg daar een plek in krijgt is nog lang niet duidelijk en vraagt een nieuwe visie van de sector. Het is nu serieus tijd is om de kraamzorg verder te specialiseren. 
Dat gaan we helaas niet redden door steeds meer uitgeklede opleidingen aan te bieden en vervolgens beperkt geschoolde mensen het veld in te sturen. Zorgen voor een gedegen niveau met kennis op medisch, maar ook psychosociaal gebied, daar moeten we ons mee bezig houden.

De NBvK blijft daar zich hard maken voor goede opleidingen,een helder en goed registratieseysteem in het kwaliteitsregister van het Kenniscentrum en het waarborgen van de toekomst en plek van kraamzorg in de samenleving.  

in onze werkgroep Kwaliteit en Inhoud houden wij ons samen met onze vertegenwoordigers in het bestuur van het Kenniscentrum Kraamzorg bezig met dit soort vragen.  

Goede kraamzorg heeft zelfbewuste en krachtige zorgverleners nodig

De zorg aan moeder en kind staan uiteraard centraal in de kraamzorg. Maar deze zorg kan enkel worden gewaarborgd wanneer bij de organisatie van zorg erkend wordt dat de kraamverzorgende het begin en eindpunt is van goede en voldoende kraamzorg.

De "gewone" grote kraamzorgorganisatie waarbij aandeelhouders, bestuur en directie de koers en beleid uitzetten, zijn allang niet meer de enige soort organisatie waar een kraamverzorgende kan werken. . 
Inmiddels zien we groei onder verloskundigen die naast een verloskundige praktijk, al dan niet gecombineerd met een echocentrum/winkel/advies, ook een eigen kraamteam hebben. Zo wordt de verloskundige naast samenwerkingspartner ook werkgever van de kraamverzorgende. 
Binnen de werkgroep Loondienst delen leden van de NBvK de ervaringen met het werken in de kraamzorg als werknemer. We zorgen voor kennis/advies over plichten en rechten en zorgen zo samen met onze leden dat de kwaliteit van kraamzorg en goed werkgeverschap hoog in het vaandel blijft staan bij de zorgondernemers. Zodat de kwaliteit van zorg kan worden gewaarborgd. 

Daarnaast zijn er steeds meer ( oud) zzp-ers die samen een eigen kraamzorgorganisatie opzetten. In de vorm van een maatschap of via een cooperatie. Hier zijn de kraamverzorgenden de baas over de organisatie en organiseren zij samen de zorg die ze zelf uitvoeren.
Binnen de NBvK is de ZZP Werkgroep de pek waar je meer informatie krijgt, kennis kan maken met veel van deze kraamverzorgenden en kan werken aan een netwerk.