Maak de kraamzorg weer gezond! 

Augustus 2019 

Werkdagen van 12-20 uur per dag, 8 tot 10 dagen achter elkaar. 
Rijdend (onbetaald!) van hot naar her of uren/dagen op wacht omdat de planning mensen achter de hand wil houden voor het geval dat. 
Overal maar een beetje zorg kunnen geven en niet de zorg die echt nodig is. Met grote gevolgen voor het herstel en een goede start van moeders en baby's. 


Altijd maar thuis weer moeten uitleggen dat je (nog) niet thuis komt, dat je al die extra uren wel moet maken omdat ze je anders van werkweigering beschuldigen of als ongeschikt voor de kraamzorg. 
Leerlingen die hele dagen alleen staan en aan het eind van de dag met een beetje mazzel nog een bezoekje krijgen van een werkbegeleider. 
Leerlingen die snel en verkort worden opgeleid en een diploma krijgen die je geen wettelijk erkende MBO verzorgende maakt maar een helpende met een certificaat. 
BOL leerlingen van MBO verzorgende VIG opleidingen die dolgraag stage willen lopen in de kraamzorg en dromen van werken in de kraamzorg maar nergens een stageplek kunnen vinden omdat ze als leerling niet alleen in gezinnen mogen worden ingezet en zo "niks" opleveren.
Oudere ervaren kraamverzorgenden die, omdat ze gezond willen blijven, stoppen met werken in de kraamzorg. 
Die paar honderd euro per maand die ze bij verdienen kunnen ze inmiddels missen. De kinderen zijn groot, de partner verdient genoeg. Degene die zich dit niet kunnen veroorloven worden vaak ziek en krijgen dan regelmatig het vezoek om te minderen in contacturen of helemaal te stoppen met werken want misschien zijn ze "toch niet zo geschikt" voor de kraamzorg. Helaas komen deze vrouwen meteen in een armoedeval, laat staan dat ze nog substantieel pensioen opbouwen. 

Dit zijn de voornaamste knelpunten die opgelost moeten worden.
Dat doe je niet door nieuwe leerlingen te zoeken en snel op leiden.
Die lopen met de (oudere) ervaren kraamverzorgenden net zo hard weer weg.
Tijd voor lagere werkdruk en betere salarissen.

De NBVK was 1 augustus 2019, samen met een zorgaanbieder en kraamverzorgende in loondienst aan het woord bij NPO radio 1, luister hier naar fragment:  Kraamzorg tekort leidt tot gezondheidsrisico's

Zo kan de werkdruk er uit zien in de kraamzorg:

00.00 start wacht draaien, je slaapt maar ligt met 1 oor wakker, je moet na oproep binnen een half uur tot drie kwartier bij bevalling kunnen zijn. Je krijgt hier rond een euro per uur voor betaald. Tenzij de organisatie de CAO niet volgt, dan krijg je niets. 

4.30 oproep en vertrek naar gezin dat gaat bevallen. Deze tijd krijg je vaak niet betaald. Meestal moet je een eigen auto hebben, soms kun je gebruik maken van een auto van de organisatie maar die moet je dan wel eerst ophalen. 

5.00 assisteren bij een bevalling,  je helpt de moeder en partner met het opvangen van de weëen en assisteert de verloskundige,  Daarna ga je de eerste opvang doen die bestaat uit: de eerste uren aanwezig zijn om te controlleren of alles goed blijft gaan, dit doe je mét maar ook regelmatig zonder de verloskundige. Je gaat de vuile was opruimen en het bloed opsoppen, ondertussen helpen bij aanleggen baby, moeder ADL geven en feestelijke sfeer verhogen. 
Helaas kan je niet blijven want je wordt verwacht in een ander gezin. Later op de dag zal er nog een collega komen om te checken of alles goed gaat. De ouders blijven met instructies alleen achter. Of (mocht de assistentie in een kraamkliniek hebben plaatsgevonden), wachten tot ze met ontslag mogen en kunnen dan thuis wachten tot eind van de dag er iemand langs komt. Deze uren krijg je betaald, rond de 11-12 euro bruto gemiddeld, maar dan moet je wel aantal jaren ervaring hebben. 

10.00 vertrek naar gezin 2 waar een patiënt met grote buikwond (sectio) dag 5 post OK heeft en waar controles moeten worden gedaan met ADL waar nodig, baby geobserveerd en verzorgd, rapport gemaakt en mensen worden voorzien van advies en informatie. De reistijd tussen gezinnen is werktijd maar niet iedere organisatie betaald dat. Of stelt een maximum van bijvoorbeeld een kwartier. 

Je komt om 10.30 aan. Het was druk op de weg. Je start met luisteren naar de ervaringen en vragen van de ouders. Je helpt moeder met douchen en jullie doen samen de baby in bad. Je kijkt goed of moeder en baby voldoende herstellen en zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Eventueel geef je zaken waar je je zorgen overmaakt of die kunnen duiden op complicaties door aan de verloskundige.  Tussendoor verschoon je het bed, maakt je nog wat te eten en drinken , sop je de wc en badkamer voor de veiligheid van moeder en maak je met de partner een lijst voor boodschappen die hij snel gaat doen zolang jij er nog bent. Je raadt de mensen aan vanmiddag samen te gaan slapen want ze zijn de hele nacht wakker geweest omdat de baby maar bleef huilen. Helaas kan jij niet aanwezig blijven als rustgevend en zekere factor op de achtergrond dus ws komt er niets van slapen en hoop je op een oma, buurvrouw, vriendin die langs kan komen en rust brengt en geen extra vragen. Deze uren krijg je betaald, rond de 11-12 euro bruto gemiddeld, maar dan moet je wel aantal jaren ervaring hebben. 

14.00 vertrek naar gezin 3, het ligt wat verder weg dus zit nu wat langer dan een half uur in de auto. De reistijd tussen gezinnen is werktijd maar niet iedere organisatie betaald dat. Of stelt een maximum van bijvoorbeeld een kwartier. 

Je arriveert om 14.45 waar een leerling de hele dag al alleen werkt. Ze heeft al gebeld met vragen over de voeding. Het aanleggen van de baby aan de borst gaat niet goed. Het kan ook zijn dat het allemaal wel heel goed gaat maar dan wil de leerling toch graag vertellen en erkenning en tips. Al met al ben je om 16.45 klaar. De uren die je in dit gezin werkt worden gewoon betaald. Maar je hebt wel mazzel, meestal staat voor begeleiden van de leerling in het gezin maximaal 1 uur omdat de organisatie geen dubbele uren kan factureren. 

16.45 Overleg en overdracht aan de planning. In de auto werk je je administratie bij en belt met kantoor om alles over te dragen. Deze tijd kun je "niet schrijven" en doe je dus in eigen tijd. 

17.15 Op weg naar huis kom je in de file te staan. Je ben uiteindelijk om 19.00 thuis. Deze tijd krijg je niet vergoed, met beetje mazzel krijg je wat bezinegeld. 

Je hebt deze dag 19 uur gewerkt. Daarvan krijg je 10,5 uur betaald. Voor de rest van de tijd krijg je hoogstens een kleine onkostenvergoeding van een paar euro. 
Gelukkig hoef je vannacht niet op wacht. En hoef je deze week geen extra tijd te besteden aan bijscholing die weliswaar vergoed wordt door de werkgever (het is verplicht) maar die je wel in eigen tijd onbetaald moet volgen. Dat scheelt weer 4 uurtje deze week. 

Morgen wordt het ook minder druk, want je hoeft niet meer dan 14 uur te werken, waarvan 9 uur betaald. Je hebt weer een gezin erbij en je moet morgen ook weer even bij de leerling langs.
Over 8 dagen ben je 2 dagen vrij. 

Dit is in de kraamzorg inmiddels heel normaal. En beperkt zich absoluut niet enkel tot de zomer.