De ZZP-er in de kraamzorg een bedreiging of innovatie?

okotber 2018

Op de laatste zzp bijeenkomst in oktober 2018 hebben we met onze leden afgelopen zomer geevalueerd. De zzp-ers gaven een eenduidig beeld. Er is hard gewerkt door de zzp-ers in alle regio's. In het voorjaar van 2018 hebben zij veel late aanvragen van kraamvrouwen gekregen voor de zomer en tweede helft van 2018. Deze vrouwen waren eerst ingeschreven bij een kraamzorgorganisatie maar kregen daar te horen dat zij niet op volledige zorg konden rekenen. Dat maakte dat deze groep is gaan zoeken naar alternatieven. Via de verloskundigen en via mond tot mond reclame en internet kwamen zij vervolgens in contact met de zzp-ers. 

De meeste zzp-ers werken in de regio samen in netwerken en zo waarborgen ze de continuiteit van zorg. Samenwerking gaat bij deze groep boven concurentie is onze indruk en hierdoor hebben de meeste zzp-ers alle zorg kunnen bieden die geindiceerd werd en hebben zij niet of nauwelijks hoeven dubbelen in gezinnen. Men hielp elkaar. Daarnaast hebben een aantal ook nog ingesprongen wanneer organisaties belden voor hulp maar helaas was dat niet altijd mogelijk omdat de zzp-ers het zelf al zo druk hadden maar waar mogelijk is bijgesprongen.

De afgelopen weken werd er op onze facebook pagina druk gesproken met en over elkaar. Het is druk zoals iedereen weet en veel vrouwen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.Het is daarom wrang om te lezen op sociale media dat sommige medewerkers en managers van kraamzorgorganisatie het nodig vinden om de zzp-er in een kwaad daglicht te zetten en dat zelfs bij verzekeraars wordt verteld dat de zzp-ers in de zorg onbetrouwbaar zijn en weigeren in deze tijd bij te springen. 

Gelukkig weten de meeste zorgverzekeraars beter. Zij krijgen immers ook overzichten van klanttevredenheid en in de contacten die wij hebben met verzekeraars horen wij enkel dat verzekeraars maar ook hun verzekerden, de kraamvrouwen, erg blij zijn met de zorg die door de ZZP groep geleverd wordt. 

Alle berichten hebben onze bloggerTantalus geinspireerd tot een blog over de zelfstandig zorgprofessional

 

Weet u inmiddels al waar het op stukloopt in de Kraamzorg? Toch zeker niet door de schamele beloning die niemand in staat stelt om een normaal gezinsinkomen bij elkaar te verdienen. Toch zeker ook niet bij die bedrijven die de cao achteloos aan hun laars lappen. Bedrijven die in handboeken de arbeidstijdenwet naar eigen wens en maat herschrijven en ook niet bij die bedrijven die zeggen : ‘ziekte? Da’s allemaal emotie, wij schrijven gewoon vakantiedagen af’. En het ligt zeker niet bij bedrijven die sociale druk en werkdruk moeiteloos combineren in een 40 urig contract.

Neen, het lek is boven! Het zijn de ZZP’ers dat onverantwoordelijk stelletje dat zomaar maanden achtereen met vakantie gaat, die geen enkele roosterdruk ervaren want heerlijk selectief te werk kunnen gaan. En aan opleiden doen ze al helemaal niks.

Als dat uw wereldbeeld is beste werkgevers dan zeg ik u met Boudewijn de Groot en met onverholen sarcasme : Welterusten!

Bij ons is het beeld dat de ZZP’ers, waarvan er veel zijn die naast hun drukke job ook nog vrijwilligerswerk doen, collega’s mee opleiden, heel druk zijn met veel ballen (lees gezinnen) in de lucht te houden, platgebeld worden in de zomer omdat al die goed geleide bureaus niet kunnen leveren, die toch nazorg verlenen en soms na drie weken nog eens gaan buurten in het gezin. Die zich gedwarsboomd zien in KSV’s en VSV’s, die hand en spandiensten verlenen in ziekenhuizen en zich daarna afvragen hoe te declareren.

Want ZZP’ers hebben dezelfde motivatie en liefde voor het vak als al die andere kraamverzorgenden en samen de zorg voor de kraamvrouw op zich nemen.

Daarnaast hebben ZZP’ers nog een shitload aan administratie die ze net als alle andere kraamverzorgenden niet kunnen declareren.

Dus werkgevers, ga eens bij jezelf te rade waarom het niet loopt en doe niet als de pot en ketel die elkaar verwijten zwart te zien, want dat is een kwelling.

Tantalus