Ontwikkelingen rond modelovereenkomsten ZZP'ers

Voorjaar 2016 

Voor 1 mei zouden de modelovereenkomsten klaar moeten zijn die de VAR WUO gaan vervangen. De NBvK hoort  berichten dat  zorgorganisaties en bemiddeling organisaties in de zorg bijna een modelovereenkomst klaar hebben. Het is nog onduidelijk of dit een zorgbrede of een specifiek voor de kraamzorg wordt. We hebben begrepen dat er door organisaties samenwerking via payrolling wordt aangeboden.

ZZP Nederland waarschuwt hiervoor: je verliest waarschijnlijk je zzp status, je bent een soort goedkope uitzendkracht waar vooral anderen veel geld aan verdienen. De komende dagen schijnen ook aantal zorgorganisaties informatiebijeenkomsten te organiseren over het werken met ZZP’ers. Zij zijn bezig met  een vergelijkbare constructie  als kraamzorg 1op1. Voor alle duidelijkheid: je bent als zzp-er niet verplicht met deze overeenkomsten of via payrolling te werken. Je bent wel “verplicht” een echte ZZP’er te zijn.

Er zijn in de zorg nog aantal vragen. Een van de vragen of de ZZP’er in de zorg kan werken in het kader van de nieuwe kwaliteitswet, is inmiddels opgelost door de antwoorden van de staatssecretaris. De vragen die er in de zorg spelen rondom schijnconstructies/verkapt dienstverband, het debiteurenrisico’s en het wel of niet werken als een “echte ZZP-er” zijn nog niet opgelost en de vraag is of de modelovereenkomst daar antwoord op gaat geven of dat dit toch anders ligt.

De verwachting is dat er rond eind april aan de kraamorganisaties een modelovereenkomst  wordt gepresenteerd en ze verteld hoe ze  als opdrachtgever daarmee met ZZP’ers kunnen werken. De NBvK zal zelf deze modelovereenkomst dan nog moeten bekijken en beoordelen. We willen daarna een degelijk advies geven aan ZZP’ers over wel of niet hier mee werken. Op 11 mei 2016 (tijd 17.00-21.00) organiseren wij een landelijke informatie bijeenkomst in Laren. Meer informatie en aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.