Tarieven en samenwerkingsafspraken in de kraamzorg

Maart 2018

Wat kun je, als zelfstandig zorgprofessional vragen als tarief in de kraamzorg? Die vraag krijgen we vaak maar die kunnen we natuurlijk niet beantwoorden voor jou.Je moet zelf een goede berekening maken van wat je nodig hebt om jouw "Kraamzorgorganisatie" te laten draaien. Uiteraard doe je goed onderzoek, waar liggen je kansen, hoe hard ben je nodig in jouw werkgebied, welke kosten heb je als zzp-er en hoeveel geld is beschikbaar voor kraamzorg.  Kraamzorg is geen product of een paar schoenen. Het is noodzakelijk zorg die uit premiegelden die door de hele Nederlandse samenleving (verplicht) wordt betaald. Daarom heeft de Nza in opdracht van de overheid een maximum tarief vastgesteld, gebaseerd op de kosten en het landelijke beschikbare budget. Dus dit kun je bij het bepalen van jouw tarief goed gebruiken. Aan de hand van al deze informatie stel je je eigen tarieven vast. De tariefsafspraken worden vastgelegd in een samenwerkings of leveringsovereenkomst met je opdrachtgevers. Dat kunnen de clienten zelf zijn, zorgverzekeraars of zorgorganisaties.  Zie ook ons stuk Algemene Informatie over Werken als ZZP 

Je bent zelfstandig zorgprofessional maar je werk in de zorg nooit alleen. De clienten maar ook je collega's zijn afhankelijk van goede zorg kunnen krijgen of verlenen van goede samenwerking tussen alle zorgprofessionals in de regio en in de KSV en VSV worden daar momenteel afspraken overgemaakt. Zorg dat je daar ook goede afspraken over maakt. 

Wat belangrijk is, is dat je onderhandelt met jouw opdrachtgevers. Er zijn veel zzp-ers die naast hun eigen klanten, de kraamgezinnen die jou zelf uitkiezen, worden benaderd door kraamzorgorganisaties die graag met zzp-ers samenwerken. Meestal kennen ze je nog uit de tijd dat je daar bijvoorbeeld in loondienst werkte of vinden ze je op een andere manier. Zorg dat deze samenwerking er niet uitziet als een samenwerking met een oproepkracht. Dus je bepaalt je eigen uurtarief en dat kan niet afgestemd zijn op "wat een kraamverzorgende in loondienst krijgt", je hebt veel meer kosten en andere financiele verantwoordelijkheden dan een kraamverzorgende in loondienst. Let er ook op dat je geen zaken uit handen geeft die belangrijk zijn voor jouw eigen organisatie, denk aan kwaliteitsverantwoording, het regelen van vervanging als je ziek wordt/ uitvalt etc Maar zorg wel dat je als gelijkwaardig samenwerkingspartner kan meedraaien in de regionale integrale geboortezorg. Zeker op het gebied van de inhoud. Dus weet en ken de afspraken die er in de regio worden gemaakt over het inhoudelijke beleid. Deze zaken worden besproken in de KSV en VSV in jouw regio. 

Wij raden je aan op de volgende zaken te letten:

  • Zorg dat de samenwerking met kraamzorgorganisaties in de regio gelijkwaardig en collegiaal wordt vormgegeven. Dat houdt in dat je toegang moet krijgen tot de KSV en VSV in jouw werkgebied en dat je betrokken wordt als zzp-er met de inhoudelijke ontwikkelingen rondom de invoering van de zorgstandaard. Dat doe je uiteraard via je eigen regionale zzp- netwerk. Op dit moment zien we helaas dat veel organisaties wel willen samenwerken met zzp-ers als soort oproepkracht indien ze zelf geen zorg kunnen leveren maar verder deze groep buitensluiten en niet betrekken bij alle ontwikkelingen en structurele samenwerking bewust uit de weg gaan uit concurentieoverwegingen. 
  • Zorg dat je niet een goedkope oplossing wordt voor kraamzorgorganisaties met personeelgebrek. 
  • Hou vast aan je eigen tarief en weet dat de Nza tarieven de kost prijs zijn van het organiseren én uitvoeren van kraamzorg dus dat het heel gewoon is dat je deze tarieven hanteert. Je hebt ze gewoon nodig om de zorg goed te kunnen organiseren.
  • Maak goede samenwerkingsafspraken die op geen enkele wijze lijken op een arbeidscontract maar duidelijk laten zien dat jij een de zorg als onderaannemer uitvoert en dat jij zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit en continuïteit

Zie ook de prikkelende blog die Manon hier over schreef  (Eerlijk) betaalde boter bij de vis.