Onrust over fiscale positie ZZP’ers

April 2018 

Het blijft spannend of en hoe je kan blijven werken als ZZP’er in de toekomst. Zie ook: Wet DBA wordt definitief vervangen, onzekerheid blijft tot 2020

Door een uitspraak van de de Hoge Raad afgelopen maand lijkt het erop dat het werken via onderaannemerschap en bemiddeling steeds minder mogelijk gemaakt gaat worden. En dat de fiscus nu nog meer in handen krijgt om dit te gaan handhaven.

De betalende ZZP-leden ontvangen hier in de loop van april meer informatie over via onze ZZP Nieuwsbrief.  Voor meer informatie Algemene Informatie over Werken als ZZP   Zie ook voor de discussie over deze ontwikkelingen onze Facebookpagina Werken in de Kraamzorg

Ontwikkeling van Zelfstandige Zonder Personeel naar een Zelfstandig Zorg Professional 

De NBvK deelt informatie over het werken als ZZP’er op bijeenkomsten en via de ZZP Nieuwsbrief.  Ook gaan we samen met onze leden op zoek naar informatie en advies over het werken als ZZP-er in de kraamzorg. De laatste jaren hebben veel leden aangeven met de volgende vier onderwerpen bezig te zijn:

  • Veilige fiscale positie 
  • Onafhankelijkheid van zorgorganisaties
  • Meer ruimte en zeggenschap op gebied persoonlijk ondernemerschap en inhoudelijk zorgproces
  • Zelf kunnen voldoen aan alle wettelijke(kwaliteit) eisen aan zorgverleners in de (geboorte)zorg  

Het werken in een coöperatie of vanuit een eigen maatschap lijkt een goed en duurzaam model om als zelfstandig zorgprofessional te kunnen blijven werken en invulling te geven aan deze vier wensen. Maar ook het werken met behulp van faciliterende organisaties als Kraamzorg1op1 waarbij je meer als individu met een informeel netwerk van andere zzp-ers om je heen werkt, is een goede instrument gebleken om aan de wensen van veel zzp-ers te voldoen. Het werken als onderaannemer van een kraamzorgorganisatie wordt steeds onaantrekkelijker omdat zzp-ers hun eigen klantenkring krijgen en de tarieven die betaald worden vaak erg laag zijn. 

Vanuit de NBvK wordt sinds de invoering van betaald lidmaatschap voor ZZP-ers in 2017 een aantal faciliteiten ontwikkeld die ZZP-ers ondersteunen bij omzetten van hun wensen naar praktijk. Lidmaatschap NBVK 2018

Ook wordt vanuit de NBvK  belangenbehartiging geregeld van de ZZP-ers in de kraamzorg en geboortezorg en komen we op voor een gelijkwaardige positie van kraamzorg ZZP-ers in de geboortezorg. Zie Samenwerken met Zelfstandige Zorg Professionals (ZZP) in geboortezorg: nuttig en noodzakelijk

Centraal staat: Delen kennis en ervaring. Samen staan we sterk.

Het ontwikkelen van faciliteiten, belangenbehartigen, werken aan vernieuwing en sterke positie doen we zelf of in samenwerking/overleg met deskundigen en/of initiatiefnemers van nieuwe organisaties (coöperatie) of faciliteiten. De NBvK of vrijwilligers binnen de NBvK hebben geen aandelen in de organisaties waar deze deskundigen of initiatiefnemers werkzaam zijn. 

Werken in een maatschap: 

In juni 2018 wordt, na een druk bezochte bijeenkomst over dit onderwerp in maart, wederom een bijeenkomst georganiseerd over het werken in maatschapjes. Wil je alvast aanmelden of heb je interesse mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Let op: deze bijeenkomst is enkel voor betalende leden. 

Werken in een coöperatie 

Afgelopen jaren hebben een aantal zzp-ers in de kraamzorg zelf een coöperatie opgericht. Veel van deze groep zijn lid van de NBvK. De NBvK werkt, naast het delen van kennis, informeel en nauw samen met deze groep op het gebied van de versterking van de positie van zzp-ers in de geboortezorg. Wil je meer weten over de mogelijkheden dan verwijzen we graag naar hun site: Coöperatie Kraamzorg Groep 

Samenwerking Kraamzorg1op1 

Er is een goede informele samenwerking met Kraamzorg1op1 via een adviescommissie die bestaat uit een aantal ZZP-ers.  Loop je als zzp-er tegen punten aan waarvan jij denkt dat ze beter kunnen of heb je vragen over de werkwijze van kraamzorg1op1 dan kun je de adviescommissie bereiken via Margriet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De vragen en opmerkingen worden meegenomen naar het overleg met kraamzorg1op1.

Zover wij weten wordt de manier van werken via Kraamzorg 1op1 in nauw overleg met de fiscus ontwikkeld en lijkt deze manier een goed alternatief voor bemiddeling en onderaannemerschap. Houdt er wel rekening mee dat kraamzorg1op1 waarschijnlijk als 1 opdrachtgever wordt gezien. Het is daarom belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Dat kunnen de kraamvrouwen zelf zijn indien ze een resitutiepolis hebben. De kraamvrouw of haar verzekeraar betalen jou dan rechtstreeks uit en iedere kraamvrouw is dan een opdrachtgever. Mocht je werken als onderaannemer of voor een bemiddelingsbureau, let dan erg goed op de modelovereenkomst die je tekent. Het is belangrijk dat deze is goedgekeurd door de belastingdienst maar nog belangrijker is dat er precies zo gewerkt wordt als in deze overeenkomst staat beschreven. 

Voor alle duidelijkheid: de NBvK of vrijwilligers van de NBvK hebben geen aandelen of financiële belangen in het bedrijf Kraamzorg1op1, bemiddelingsbureaus,  zorgorganisaties of verzekeraars.

De leden van de adviescommissie ontvangen enkel een vrijwilligersfee van Kraamzorg1op1 voor de tijd en reiskosten die zij er in stoppen.